دانستنی های اداری و مدیریتی

دانستنی های اداری و مدیریتی

مطالب مدیریتی، بخشنامه ها و قوانین اداری کشور و سایر موضوعات کاربردی
دانستنی های اداری و مدیریتی

دانستنی های اداری و مدیریتی

مطالب مدیریتی، بخشنامه ها و قوانین اداری کشور و سایر موضوعات کاربردی

سرمایه اجتماعی

سرمایه اجتماعی چیست و چرا کمبودش آسیب دیروز و چالش امروز ما و بازسازی آن نیاز مبرم فردای ماست ؟

نقش دانشگاه در ایجاد سرمایه اجتماعی :

سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین عناصر پویایی نظام اجتماعی و فرهنگی جوامع به حساب می آید و فضای ساختاری دانشگاه می تواند منتقل کننده ایده ها،ارزش ها،هنجار ها و اعتماد اجتماعی با ضمانت های اجرائی موثر بر دانشگاهیان باشد.  

از این رو دانشگاه و نظام آموزش عالی به عنوان یکی از کانون های اصلی ایجاد ،توسعه و ظرفیت سازی سرمایه اجتماعی در سطح جامعه محسوب می شود.

بنابراین،عدم توسعه آموزش عالی در مسیر ایجاد،تولید و افزایش کیفیت سرمایه اجتماعی جامعه،به عدم اثربخشی و ناکارایی نهاد آموزش عالی در پیشبرد برنامه های توسعه اقتصادی،اجتماعی،سیاسی و فرهنگی کشور منجر خواهد شد.

دستیابی به توسعه اقتصادی،سیاسی و فرهنگی در هر کشوری،نیازمند نظام آموزش عالی بهره وری مرتبط با آن است.اگر نظام آموزش عالی و دانشگاه ها بتوانند وظایف بنیادی خود را در زمینه دانش آفرینی،پرورش نیروی انسانی و پیش برد برنامه های توسعه اقتصادی،اجتماعی،سیاسی و فرهنگی به خوبی انجام دهند می توان چشم داشت که کشور در راستای توسعه پایدار پیشرفت کند.

هم اکنون که اقتصاد وارد عرصه جدیدی از نظام منعطف به سرمایه اجتماعی و دانایی محور شده است،به تدریج دیدگاه سرمایه انسانی کارکرد های خود را برای توصیف،تبیین و برنامه ریزی در آموزش عالی از دست داده و رویکرد جایگزینی با عنوان سرمایه اجتماعی با مفروضات خاصی ظاهر شده است.

در رویکرد سرمایه اجتماعی آموزش مهارتها پایه در آموزش عالی جایگاه متمایزی یافته است.بنابراین،مراکز آموزش عالی برای نهادینه سازی سرمایه اجتماعی و گسترش اعتماد اجتماعی و شبکه های مستحکم روابط اجتماعی بین کنشگران جامعه نیاز دارند تا به تعمق بیشتری در مفهوم،جایگاه،کارکرد ها و چگونگی آموزش مهارتهای پایه بپردازند. در واقع،دانشگاههای کشور ایران نیاز دارند با بهره گیری از نظریات و الگوهای مطرح شده در خصوص سرمایه اجتماعی،زمینه های لازم را برای یادگیری مهارتهای پایه فراهم سازند.

ارتباط کم،عدم صداقت،رقابت بی ملاحظه برای کسب مقام،نبودن حس تعلق به محیط کار و از بین رفتن پیش نیاز های اصلی برای ظهور سرمایه اجتماعی باعث خلق روابط تنش زا و رقابت ناموثر بین بخش های متفاوت شده است.


منبع : مدیریت نوین

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد